Добре дошли в официалния сайт на Фондация "Дечица"!
ПИШИ НИ НА dechitsa@gmail.com
ОБАДИ СЕ НА 0885609767
ДАРИ СЕГА

За нас

За нас

За нас

Аз съм Богдана Манова, или Буба – както ме наричат всички деца и приятели.

Имам две прекрасни момчета, които отглеждам с много любов и нежност. Имам и страхотен съпруг, който ме подкрепя, насърчава и споделя с мен и най-добрите, и най-трудните моменти. Откакто родих децата си, започнах да осмислям нещата в живота си по-внимателно. Започнах да разбирам, че всяко действие има последствия и служи за модел, че трябва да се опитваме да бъдем по-добри, по-всеотдайни, по-състрадателни…

С тези мисли посетих един дом за деца, лишени от родителски грижи. Преди това бях пращала безброй смс-и, бях участвала в кампании, бях купувала памперси, играчки, лакомства…

Вече над 10 години  ние работим с деца от домове между три двадесет години. Ние вярваме, в поговорката, че трябва да научим децата сами да си ловят риба , а не да им даваме на готово рибата. Опитваме се да ги подкрепяме по всякакъв начин – материален и духовен.

 Реших този път да отида лично. С помощта на приятели събрахме 700 лева за няколко дена. С тях купихме дрехи, играчки и  торти. Разбира се, беше Коледа. Мислихме си, че ние ще сме единствените, които ще празнуват с децата, че самите деца са тъжни, нещастни…Беше ме страх от тази среща.

Това, което видях, беше съвсем различно. Децата бяха невероятно слънчеви, позитивни, прекрасни! Празнувахме с тях, пяхме песни, прегръщахме се и се целувахме, танцувахме и играхме…Беше толкова вълнуващо, че поисках пак да видя децата. Влюбих се в тях!

Така започна всичко. Разказах на моите приятели за тази среща, те поискаха да се включат и така оформихме един кръг от близки хора, които започнаха да посещават децата редовно, да изследват потребностите им и да се опитват да им бъдат полезни, забавни и интересни.

Нашата група – това бяхме аз, Пламен, Светльо и Ина, Ели и Явор, и Ивалина. Обединяваше ни ентусиазъм, енергия, постоянство…

Открихме, че децата имат нужда от различни учители, които да им помагат в различни области- да говорят по-добре, да пеят и танцуват, да се изявяват пред публика…

Затова в началото на 2010 направихме фондация “Дечица”. Направихме я  с много любов и с идеята, че искаме да даваме на децата нематериални неща, да ги учим да развиват талантите си, да се чувстват по-самоуверени, по-спокойни…по-щастливи!

Оттогава нашата фондация съществува, като се издържа изцяло с дарения от хора и фирми. Намерихме много нови приятели и невероятно много доброволци.

В момента работим групово с по-малките дечица и индивидуално- с големите. Правим неща, които един родител прави с детето си – пазаруваме заедно, готвим, чистим градинките и парковете, четем, разказваме си истории, мълчим заедно. Споделяме заедно моментите си.

Децата ни промениха много. Станахме по-търпеливи. Научихме се колко са важни малките крачки. Започнахме да ценим дребните успехи.

Сега имаме ново клубче, където протича работата ни. То е вълшебното място, което ни събира всяка седмица и където правим всички интересни неща с децата.

С клубчето работата ни става завършена. То е отворено за деца, доброволци, приятели и познати, техните деца и близки… Хората се събират тук с радост и не искат да си ходят 🙂

А това за мен означава едно – че сме на прав път!